Rannisto

Ranniston tila Mahnalassa lohkottiin Iida Myllyharjulle v. 1922 Isokauppilan tilasta, jonka historia tunnetaan 1500-luvun lopulta lähtien ja joka on yksi Mahnalan kuudesta kantatilasta.

Samalla paikalla harjun kupeessa, Miharin sillan lähellä on alunperin ollut Sillanpää-niminen torppa, jonka rakennukset hävisivät 1800-luvun puolivälissä. 1800-luvun lopulla paikkaa vuokrasi ja viljeli Hämeenkyrön seurakunnan kanttori Kupilainen (hänellä oli myös virka-asunto kirkonkylässä).

Vuokraoikeus siirtyi v. 1900 Efraim Myllymaalle Muotialan kylästä, joka rakensi samana vuonna nykyisen päärakennuksen Äkönmaasta asti uittamistaan tukeista. Kun Efraim kuoli v. 1922 Ranniston tila siirtyi hänen vaimonsa Iida Myllyharjun, kansanoopperasta tutun perinteentallentaja Martti Myllyharjun sisaren nimiin. Iida myi talon v. 1949 sisarensa tyttärelle Irja Myllyharjulle ja hänen miehelleen Toivo Niemiselle. Toivo asui sisävessattomassa ja suihkuttomassa talossa 1990-luvun alkuun asti.

Irjan ja Toivon poika Pentti myi talon 2000-luvun alussa Nokia-insinööri Harri Jääskeläiselle, joka toteutti päärakennukseen ison ”perinnetaloremontin” perinnerakennusmestari Tapani Koirasen ohjauksessa. Remonttiin kuului mm. WC- ja suihkutilat sisältävä lisäsiipi. Vuonna 2008 talo tuli jälleen myyntiin, jolloin siitä oli kaupoissa mm. Eppu Normaalin laulusolisti Martti Syrjä, mutta erinäisten vaiheiden jälkeen se päätyi nykyiselle omistajalleen keväällä 2009. ”Perinnetaloremontti” on jatkunut siitä pitäen, mm. kylmän ullakkotilan remontoinnilla lastenhuoneiksi v. 2011.

Rannistoon pääsee tutustumaan su 13.8.2017 klo 10-16. Tervetuloa!

Huom! Tämä valmiiksi peruskorjattu kohde on myytävänä.