Frantsilan Kehäkukka

Ajatus ylemmän kansakoulun perustamisesta Hämeenkyröön sai alkunsa kirkkoherran pappilasta ja kirkkoherran perheen tuttavapiiristä.

Kehäkukka3

Kuntakokouksessa elokuussa 1869 kiinnitettiin voimakkaasti huomiota siihen epäkohtaan, joka vallitsi Hämeenkyrön kansanopetusoloissa. Kuntakokouksen puheenjohtajana toimi Juho Forsman ja paljolti hänen puheenvuorojensa jälkeen kokous yksimielisesti päätti perustaa emäkirkon luokse vakinaisen ja yleisen kansakoulun. Senaatti hyväksyi 1873 hämeenkyröläisten koulusuunnitelmat. Urakkasopimus voitiin hyväksyä ja koulu valmistui määräaikaan mennessä ja opetus pääsi alkamaan syksyllä 1875.

Koulussa oli kahtena ensimmäisenä vuonna vain poikaoppilaita, mutta myös tyttöjen opetukseen alettiin kiinnittää huomiota. Kuntakokous päättikin aloittaa myös tyttöjen opetuksen, koska tilatkin tätä varten olivat valmiina. Syksyllä 1877 otettiin ensimmäiset tytöt koulun kirjoihin. Ensimmäistä koulurakennusta kohtasi pian onnettomuus. Tulipalo tuhosi sen 28.11.1877 perustuksiaan myöten. Palaneen koulun tilalle rakennettiin kuitenkin uusi ”vanhalle kivijalalle”. Se valmistui syksyllä 1878.

Tilantarpeen ja kasvaneen oppilasmäärän vuoksi rakennettiin Hämeenkyröön uusi keskuskoulu vuonna 1966. Vuoteen 1986 vanhassa koulurakennuksessa toimi erilaisia yrityksiä, kansalaisopisto ja vuokra-asuntoja, kunnes vuonna 1986 Frantsilan Kehäkukka vuokrasi rakennuksen. Vuonna 2014 Kehäkukka osti rakennuksen kunnalta. 

Frantsilan Kehäkukka on maankuulu kasvisruokaravintola sekä kahvila ja Frantsilan luontaistuotteiden myymälä. Pihassa on upea yrttien näytepuutarha.

Kehäkukka

Piharakennuksessa toimii Hämeenkyröstä Käsin Puotihuone, jonka valikoimissa on käsityötuotteita, antiikkia ja maalaistori. Puoteihin kuuluu myös kirppis. Lisäksi piharakennuksessa toimii kesäaikaan kunnan matkailuinfo.

Lisätietoa Kehäkukan palveluista ja mm lounaslista löytyy Kehäkukan nettisivuilta.

Kehäkukka toimii Hämeenkyrön Vanhat Talot -tapahtuman hermokeskuksena, jossa jaetaan kaksipäiväisen tapahtuman karttoja jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa.

Lounas klo 11- 16 molempina päivinä. Kahvila ja myymälä avoinna la 12.8. klo 10-24 ja su 13.8. klo 10-18. Wc, Kirppis, Yrttipuutarha, Käsityöpuodit. p 03-3714637

Lauantai-iltana 12.8. pihamaalla on Nostalgia-teemainen Tapahtumien Yö, jossa esiintyy Anne Laurila ja Kielo Kärkkäinen & Ajomiehet, lämppärinä Jari Uuutela. Tervetuloa!